woensdag 8 oktober 2008

8. Zie, uw moeder: Johannes 19:26-27

Hoe verschrikkelijk pijnlijk moet het voor Maria zijn geweest om haar eigen zoon te zien lijden aan een Romeins kruis. Een moment van diepe gruwel: Een zwaard ging door Maria’s ziel, zoals was voorspeld door Simeon tijdens de tempelceremonie van het opdragen van de baby Jezus.

Vanaf het kruis herkende Jezus zijn moeder. Niet slechts als zoon, maar ook als heiland van de wereld, wist Hij van haar verdriet. Johannes, zoon van Maria’s zus Salome, en dus een volle neef van Jezus, stond daar ook, dicht bij zijn tante Maria. Jezus zei tot zijn intens verdrietige moeder:
Vrouw, zie uw zoon
Daarna zei hij tot Johannes, de discipel waar hij bijzonder veel van hield:
Zie uw moeder.
En vanaf dat uur nam Johannes haar bij zich in huis.

Wat betekenen deze woorden: Vrouw, zie uw zoon, en Zie uw moeder? Ik denk dat we deze woorden moeten uitleggen in verband met de opmerking dat Johannes de moeder van Jezus daarna bij zich in huis nam. Maria, wier ziel diep schade leed door het zien van het sterven van haar zoon, had hulp nodig, en zelfs vanaf het kruis zorgde Jezus nog liefdevol voor haar door te regelen dat ze onderdak en zorg kreeg van Johannes.

Ik zie in deze tekst geen aanleiding om deze woorden anders te begrijpen dan dat Jezus aan Johannes vraagt om de zorgrol voor Maria over te nemen. Jozef, Maria's man, was waarschijnlijk al lang overleden, en Jezus was als oudste zoon degene die voor zijn moeder moest zorgen. Zelfs in zijn lijdensuur zorgde Hij nog voor haar, door teder de verantwoording bij zijn neef en volgeling te leggen.

2 opmerkingen:

jgvangils zei

Dit is wel een erg pragmatische en psychologische uitleg die geen recht doet aan de tekst die er staat.
Hoe zo zie uw moeder. wat is daar de theologische en diepere betekenis van.

w herfst zei

Idd zeer pragmatisch
De theologische uitleg is naar mijn bescheiden mening in het kort als volgt.
Johannes de geliefde leerling van Jezus vertegenwoordigt alle mensen die Jezus in liefde aanvaarden en verlangen naar een intieme relatie met Hem.
Jezus wist toen al dat ook zijn Moeder Maria net als Hij ten hemel zou verrijzen met lichaam en ziel.(Maria Hemelvaart).
Jezus heeft ook gezegd dat diegene die de wil van de Vader doen zijn mijn broeders en zusters
En als wij dan Zijn broeders en zusters zijn zo is Maria onze hemelse moeder.
En zo zegt Jezus aan Maria ons aan te nemen als haar kinderen.